Centre d'Estudis DemogràficsCentre D'Estudis Demogràfics

Normal view MARC view ISBD view

La presència de les dones a la geografia acadèmica : de la geògrafa absent a la geògrafa desapareguda / Hermínia Pujol i Estragués ; amb la direcció de: M. Dolors Garcia-Ramon

By: Pujol i Estragués, Hermínia.
Contributor(s): Garcia-Ramon, Maria Dolors [dir.] | Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia [ed.].
Material type: materialTypeLabelBookPublisher: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia, 2010Description: 502 p. : gràf., taules ; 30 cm.Subject(s): Dones | Tesis i dissertacions acadèmiquesMateria (POPIN): TESIS | GÉNERO | MUJERES | UNIVERSIDADES | CATALUÑA | GEOGRAFÍAMatèria (POPIN): TESI | GÈNERE | DONES | UNIVERSITATS | CATALUNYA | GEOGRAFIASubject (POPIN): THESIS | GENDER | WOMEN | UNIVERSITIES | CATALONIA | GEOGRAPHYCDU: 396(467.1)(043) Online resources: També disponible en línia Summary: L'objecte principal d’anàlisi de la tesi és el professorat universitari de geografia de l’entorn catalano-valencià-balear, i en particular, l’estudi de quina és la presència, la categoria assolida i la producció científica de les dones dins aquest col·lectiu. La recerca vol incorporar la perspectiva de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones com a una aplicació de la transversalitat de gènere, de manera que les xifres de la primera part del treball empíric de caire quantitatiu, van acompanyades d’un treball qualitatiu, en un intent d’explicar-les segons la prespectiva dels seus i de les seves protagonistes. Volem veure, així, el punt de vista del professorat respecte al que significa la carrera professional dins l’acadèmia, en especial pel què fa a la genderització que comporta. La genderització, en som conscients, no és exclusiva de la Geografia, però aquesta disciplina social, especialment masculinitzada, sembla que segueix una tendència a contracorrent respecte al major equilibri de sexes, que en les darrers anys es va aconseguint en els diferents àmbits de la ciència. Per a l’anàlisi quantitativa s’han utilitzat les dades sobre el professorat referents als departaments o unitats de Geografia de nou universitats públiques de Catalunya, del País Valencià i de les Illes Balears (un total d’onze departaments els quals representen prop del 30% del total de departaments de la geografia de l’Estat Espanyol); també s’ha portat a terme un treball bibliomètric basat en les revistes de geografia que es publiquen en algunes d’aquestes mateixes universitats. Per a l’anàlisi qualitativa s’han realitzat 54 entrevistes en profunditat a 40 professores i 14 professors dels 11 departaments de geografia objecte d’estudi (el que representa, també, quasi un 30% del seu professorat numerari). El punt de partida de la recerca -i part essencial de l’estat de la qüestió sobre el tema que es presenta com a introducció- ha estat la recopilació dels principals resultats aportats pels estudis realitzats en l'àrea anglosaxona, arran de l’article de Wilbur Zelinsky (1973), sobre l'absència de geògrafes en la tasca professional de la Geografia i en particular en els departaments universitaris d'aquesta especialitat.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Add tag(s)
Log in to add tags.
    average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current location Call number Status Notes Date due
Tesis doctorals Tesis doctorals Centre d'Estudis Demogràfics
T-2011-Pujol (Browse shelf) Available Tesi consultable també en línia

Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia, 2011

Inclou bibliografia i índex.

L'objecte principal d’anàlisi de la tesi és el professorat universitari de geografia de l’entorn catalano-valencià-balear, i en particular, l’estudi de quina és la presència, la categoria assolida i la producció científica de les dones dins aquest col·lectiu. La recerca vol incorporar la perspectiva de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones com a una aplicació de la transversalitat de gènere, de manera que les xifres de la primera part del treball empíric de caire quantitatiu, van acompanyades d’un treball qualitatiu, en un intent d’explicar-les segons la prespectiva dels seus i de les seves protagonistes. Volem veure, així, el punt de vista del professorat respecte al que significa la carrera professional dins l’acadèmia, en especial pel què fa a la genderització que comporta. La genderització, en som conscients, no és exclusiva de la Geografia, però aquesta disciplina social, especialment masculinitzada, sembla que segueix una tendència a contracorrent respecte al major equilibri de sexes, que en les darrers anys es va aconseguint en els diferents àmbits de la ciència. Per a l’anàlisi quantitativa s’han utilitzat les dades sobre el professorat referents als departaments o unitats de Geografia de nou universitats públiques de Catalunya, del País Valencià i de les Illes Balears (un total d’onze departaments els quals representen prop del 30% del total de departaments de la geografia de l’Estat Espanyol); també s’ha portat a terme un treball bibliomètric basat en les revistes de geografia que es publiquen en algunes d’aquestes mateixes universitats. Per a l’anàlisi qualitativa s’han realitzat 54 entrevistes en profunditat a 40 professores i 14 professors dels 11 departaments de geografia objecte d’estudi (el que representa, també, quasi un 30% del seu professorat numerari). El punt de partida de la recerca -i part essencial de l’estat de la qüestió sobre el tema que es presenta com a introducció- ha estat la recopilació dels principals resultats aportats pels estudis realitzats en l'àrea anglosaxona, arran de l’article de Wilbur Zelinsky (1973), sobre l'absència de geògrafes en la tasca professional de la Geografia i en particular en els departaments universitaris d'aquesta especialitat.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha